Skip to main content

Evropska komisija očekuje brzu istragu o prijetnjama uredništvu radija Antena M u Podgorici

Jugoslavija 18. avg 2023.
2 min čitanja

Evropska komisija očekuje da će crnogorske vlasti sprovesti brzu i efikasnu istragu o prijetnjama uredništvu radija Antena M i, kako su naveli, bez odlaganja primijeniti zakon.

„Novinari moraju da imaju podsticajno okruženje koje im omogućava bezbjedan rad bez straha od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona“, rekao je portparol Evropske komisije Petar Stano.

Glavni urednik Antene M Darko Šuković i njegova zamjenica Milena Aprcović dobili su prošle sedmice prijetnje koje ispituje državno tužilaštvo.

Sumnja se da je Đorđije Tadić sa Fejsbuk profila ispod teksta Antene M napisao da „pod hitno treba likvidirati urednika i zamjenika, a ostalo ugasit“. Uređivačku politiku ovog medija opisao je kao „najveće ustaško leglo na Balkanu“.

Naknadno, kod njega je policija pronašla pištolj, za koji posjeduje dozvolu i veliku količinu municije, od kojih je jedan dio u nelegalnom posjedu.

Nakon reakcije javnosti promjena kvalifikacije krivičnog djela

Tužilac Rajko Lopičić nije našao elemente krivičnog djela, pa je podnijeta krivična prijava zbog ilegalnog posjedovanja municije, pronađene tokom pretresa njegove kuće.

Nakon revolta javnosti da poziv na likvidaciju nije krivično djelo, v. d. vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović je naložila tužiocu u Nikšiću da podnese krivičnu prijavu protiv Tadića zbog prijetnji ubistvom, nakon čega je on promijenio kvalifikaciju djela u ugrožavanje sigurnosti.

„Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora primijeniti politiku nulte tolerancije po pitanju prijetnji i napada na novinare i osigurati institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja“, kazao je Stano.

Akcija za ljudska prava podnijela je pritužbu Tužilačkom savjetu na rad državnog tužioca ODT u Nikšiću, koji je procijenio da u prijetnjama smrću glavnom uredniku i zamjeniku urednika portala Antena M „nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Međunarodne reakcije

Od međunarodnih institucija, ovim povodom oglasila se i Ambasada SAD u Crnoj Gori, koja je istakla zabrinutost i pozvala vlasti da u potpunosti istraže sve oblike zastrašivanja ili nasilja nad medijskim kućama i osobljem.

Reagovala je mreža Safe Journalists koju čini više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu osudom prijetnji i apelovali na nadležne da prijetnje sa društvenih mreža tretiraju posebno pažljivo.

I Ministarstvo kulture i medija je pozvalo nadležne da procesuiraju počinioca, „kako bi svima koji se usude da prijete novinarima bila poslata jasna poruka“.

Nevladine organizacije ocjenjuju da izjave premijera Dritana Abazovića predstavljaju nastavak stare prakse u odnosu države prema kritičkim medijima.

(Radio Slobodna Evropa)