Skip to main content

EU traži od Izraela humanitarne pauze u Gazi

Planeta 13. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Više od polovine bolnica u Pojasu Gaze prestalo je da funkcioniše, uglavnom zbog nemanja goriva i struje"

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Janez Lenarčič je danas tražio od Izraela „prave“ humanitarne pauze u ratu protiv palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

„Hitno treba definisati i poštovati humanitarne pauze… Te pauze moraju da budu prave“, rekao je Lenarčić po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, prenosi Beta.

„Gorivo mora da stigne. Kao što vidite, više od polovine bolnica u Pojasu Gaze prestalo je da funkcioniše, uglavnom zbog nemanja goriva i struje“, rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) je insistirao na potrebi da humanitarne pauze počnu „smesta“ da bi se garantovala isporuka osnovne pomoći, posebno goriva za generatore da bi bolnice imale struju i radile.

Bolnice „ne smeju postati bojna polja“, izjavio je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn (Jean Asselborn) i podvukao da u tim uslovima nema šanse da će preživeti pacijenti na intenzivnoj nezi.

Nekoliko država EU, poput Francuske, poziva na više od humanitarnih pauza – na primirje u Gazi.

„Dubina patnje kojoj smo svedoci u Gazi je nepodnošljiva“ – izjavila je ministara spoljnih poslova Belgije Hadja Lahbib, pozivajući na „humanitarni prekid vatre“.

Suprotno njoj, njena nemačka koleginica Analena Berbok je po dolasku u Brisel rekla da „razume zahtev za prekid vatre, ali takvi zahtevi nisu dovoljni da garantuju mir“.

U saopštenju objavljenom u nedelju, EU je osudila Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao „živog štita“ u Gazi, a pozvala Izrael na „maksimalnu uzdržanost“ da bi se tamo zaštitili civili.

Na satanku u Briselu kojim će predsedavati Borel ministri spoljnih poslova će razgovarati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosima Jeremenije i Azerbejdžana, o Izraelu i o odnosima na Bliskom istoku, kao i o „spoljnopolitičkoj dimenziji ekonomske bezbednosti“. Uz to će se ministri EU popodne sastati sa svojim kolegama iz „zapadnobalkanske šestorke“.

(Autonomija, foto: Beta-AP)