Skip to main content

EU pozdravila imenovanje sudija Ustavnog suda Crne Gore

Jugoslavija 28. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Skupština Crne Gore je 27. februara izabrala troje, od četvoro nedostajućih, sudija Ustavnog suda čime će najviša sudska institucija biti odblokirana poslije pet mjeseci"

Evropska unija pozdravila je imenovanje tri sutkinje Ustavnog suda Crne Gore, ocenivši da se radi o koraku napred za demokratiju i evropsku perspektivu zemlje.

“Ponovno uspostavljanje potpuno operacionalnog i funkcionalnog Ustavnog suda je ključno za stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija i pozivamo i očekujemo da parlament u Crnoj Gori nađe konsenzus i imenuje takođe četvrtog sudiju u drugom krugu glasanja kako bi se popunilo preostalo upražnjeno mesto u Sudu i obezbedilo puno funkcionisanje sudstva u zemlji”, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Skupština Crne Gore je 27. februara izabrala troje, od četvoro nedostajućih, sudija Ustavnog suda čime će najviša sudska institucija biti odblokirana poslije pet mjeseci.

Izbor novih sudija Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić podržalo je više od dve trećine poslanika vlasti i opozicije.

Konsenzus među najvećim partijama je postignut ranije nakon snažnog pritiska Sjedinjenih Država i Evropske unije koji su prijetili zaustavljanjem procesa pristupanja Crne Gore EU.

Ustavni sud je bio blokiran od septembra prošle godine jer je imao troje od ukupno sedmoro sudija, zbog čega nije odlučivao o ustavnim žalbama. Bez odluka tog suda ne mogu biti okončani izborni procesi.

“EU pregovori nijesu trka, već proces zasanovan na zaslugama i svaka zemlja kandidat je ohrabrena da radi sto bilje kako bi naredovala sto brze jer je to za njihovo dobro i za dobrobit građana”, naveo je protparol EU, Peter Stano.

Crna Gora se, pored Srbije, smatra liderom u regionu u procesu evropskih integracija. Međutim, zemlja nije učinila nijedan korak od 2020. godine zbog nedostatka rezultata u reformskom procesu.

U Crnoj Gori su, od kada je smenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista 2020. godine, pale dvije vlade a oko treće još nema zvaničnih pregovora. Poslednjoj, manjinskoj premijera Dritana Abzaovića, nepovjerenje je izglasano 20. avgusta 2022. godine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: AntenaM)