Skip to main content

Esej u pokretu: O s(a)vesti – predstava o Dadi Vujasinović

Kultura 16. апр 2022.
< 1 min čitanja

Reflektor teatar saopštio je danas da će u utorak, 18. aprila, u Bitef teatru u Beogradu igrati predstavu – esej u pokretu “O s(a)vesti”, koja je posvećena Preminuloj novinarki Radislavi Dadi Vujasinović.

“’O s(a)vesti’ je predstava o Dadi Vujasinović, novinarki lista Duga koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8. aprila 1994. Imala je trideset godina”, navodi se u saopštenju za javnost.

Esej u pokretu je narativni scenski izraz, gde se kroz umetničke akcije pripovedaju istiniti događaji i pojave uz kritičko promišljanje njihovog nastanka i posledica. Esej se uvek prikazuje kroz prizmu lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret, igra, kretanje su autorkina primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan pokretom, piše u saopštenju.

Dodaje se da će, kao i svaki esej, i ovaj sadržati fusnote koje će se prikazati na samom početku.

“Fusnote će se sastojati od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, koji će, kao delovi slagalice, na kraju islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života. Publika će imati priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati i prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru. Esej u pokretu će se odigrati na kraju predstave”, navodi se u saopštenju.

Koncept/režiju/izvođenje potpisuje Sanja Krsmanović Tasić.

(Autonomija, foto: Reflektor teatar)