Skip to main content

Drugi protestni skup ‘Bačka Topola protiv nasilja’ u petak

Građani 07. sep 2023.
2 min čitanja

"'Ne' nasilju nad ljudima, prirodom i moralnim vrednostima"

Nakon što je prošlog petka na Manifestacionom trgu bio održan prvi protestni skup “Bačka Topola protiv nasilja”, na kom se okupilo nešto više od dvadeset ljudi, organizatori su za 8. septembar od 19 sati na istom mestu zakazali novo okupljanje građana i građanki koji, kako je navedeno u pozivu, “žele da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog zagađivanja vazduha i vode, ali i opštim stanjem kvaliteta života na teritoriji opštine”.

Prvi skup je protekao u znaku pružanja podrške prosvetarima i đacima povodom početka nove školske godine, da bi se nastavio iskazivanjem nezadovoljstva vezano za sve oblike nasilja koji su prisutni u društvu, i zaključio spontanim razgovorima prisutnih na teme otvorene protestom.

“Živeli prosvetni radnici i srećan vam početak nove školske godine! Puna podrška prosvetarima i đacima kojima nije bilo lako da se vrate u kabinete i školske klupe nakon onako završene školske godine. Setimo se, nasilju u ‘Ribnikaru’ je prethodilo nasilje nad profesoricom u Trstenuku, da bi ‘Ribnikar’ potom samo potvrdilo da nam je sistem zakazao”, rekao je tada organizator protesta, dr Peter Červenak.

On se potom nadovezao na pet zahteva koji su ključni i u svim drugim protestima koji se organizuju širom Srbije:

“REM ne radi svoj posao, jer je ponovo dodelio frekvencije ‘trovačnicama’ poput Pinka i TV Happy. Puna podrška i inspektorima Mitiću i Milenkoviću koji su časno radili svoj posao, kao i policajki Petrović i ekipi iz afere ‘Krušik’”, poručio je Červenak, da bi se potom osvrnuo i na lokalne probleme, koje je okarakterisao kao nasilje nad prirodom i javnim interesom građana i građanki Bačke Topole:

“Nasilje u lokalu je nasilje nad prirodom. Na ovaj način se uništava budućnost naše dece i naših unuka. Nova uredba zagađivačima omogućava da globu sada plaćaju 1.000 puta jeftinije, čime tek sada neće biti primorani da ugrađuju skupe prečišćače. To je nedopustivo! Pratimo situaciju sa ‘Žibelom’, ali imamo i ‘Topiko’ koji jeste izgradio prečistač otpadnih voda i više ne zagađuje Krivaju, ali projektom nisu predvideli prečistače vazduha na njihovim novim farmama pilića zbog čega nam grad dodatno smrdi”.

Červenak je potom pred prisutnima i u live obraćanju na društvenim mrežama pozvao predstavnike lokalne vlasti da objasne zašto je u slučaju izgradnje gradskog stadiona privatni interes stavljen ispred interesa građana i građanki Bačke Topole:

“Zašto je dozvoljeno da gradski bazen bude manji da bi privatni stadion bio veći i da se javna površina uopšte proda privatniku? Time je ukinuta atletska staza, pa onda i nastava fiskulture za obližnju školu ‘Nikola Tesla’, niti pristup imaju druge gradske škole, poput gimnazije. Atletika je u Topoli na ovaj način ukinuta”, naglasio je Červenak.

Organizator prvog skupa, dr Peter Červenak, pozvao je građane i građanke da se na istom mestu i u isto vreme okupe i u petak, 8. septembra, i mirnim protestom kažu ‘ne’ nasilju nad ljudima, prirodom i moralnim vrednostima, uz krilaticu koju je pozajmio od “Peščanika” a kojom se prilikom svakog obraćanja služi – “Ako vam je dobro, ponda ništa”.

(Magločistač)