Skip to main content

Đukanović: Ukrajina hrabro izdržala, da je pokorena, Rusija bi nastavila – počev od Moldavije

Jugoslavija 17. mar 2023.
2 min čitanja

"Mit o nepobjedivosti ruske vojske je srušen"

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je večeras, gostujući na Gradskoj, kako je odluku o raspuštanju parlamenta donio nakon dužih konsultacija.

On je kazao kako je mandatara predložila predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

“Predsjednica parlamenta je predložila mandatara Miodraga Lekića, on je radio ali nije uspio da dođe do većine. Ja sam se konsultovao sa pravnicima, zaključeno je da su stvoreni uslovi i raspustio sam parlament. Kada sam dobio dovoljno ubjedljivo tumačenje da je ovo ustavno, nijesam oklijevao i povukao sam taj potez”, poručio je on.

Sve što je vlast radila u proteklom periodu, ocijenio je kao “ozbiljnu kompromitaciju države”.

“Ukalkulisao sam da bi mogle biti negativne reakcije parlamentarne većine, ali to je bilo u skladu sa mojim ovlašćenjima i sa Ustavom”, dodao je, navodeći kako je uvijek težio poštovanju Ustava.

“URA i SNP oko ili ispod cenzusa, mislim da Evropi sad i DF-u odgovaraju izbori”

URU i SNP okarakterisao je kao partije oko ili ispod cenzusa.

“Njima se dopalo da sa tako malo legitimiteta budu izvršna vlast”, naglasio je on.

Iako nije parlamentarna stranka, on je dodao da je Evropa sad relevantan faktor i da je sigurno da i oni priželjkuju izbore, naglasivši i kako ne vidi zbog čega DF ne bi težio izborima.

“Neki su sve predstavili kao koaliciju DPS-DF, ali daleko smo od toga, vrlo daleko”
Đukanović je podsjetio da zastupa dijametralno suprotne stavove od onih nacionalističkih koje ima Demokratski front, ali da je spreman na dijalog.

“Danas su već krenuli da iz raznih interesnih krugova to interpretiraju kao gotovu koaliciju između DPS-a i DF-a. Daleko je to od koalicije, vrlo daleko, ali to ne znači da smo napravili grešku što smo pristali na početak dijaloga”, poručio je Đukanović.

“Ukrajina hrabro izdržala”

Đukanović je govorio i o ratu u Ukrajini.

“Ukrajina je hrabro, uz podršku evropskih i NATO zemalja, izdržala ovaj front. Sjetite se samo kako se na početku diskutovalo hoće li Ukrajina izdržati sedam ili 10 dana”, poručio je on.

Rusija je, smatra on, već na gubitku.

“Jer, ona ni za godinu nije ostvarila cilj, a mit o nepobjedivosti ruske vojske je srušen. Da je Rusija pokorila Ukrajinu u kratkom roku, siguran sam da bi i druge države padale u nizu, počev od Moldavije”, rekao je on.

(Portal Analitika, Foto: Antena M)