Skip to main content

Đukanović: SPC je najopakiji mehanizam na Zapadnom Balkanu

Jugoslavija 07. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Kosovo je nezavisno. Kada uđete u rat i izgubite ga onda nema druge nego da se pomirite da gubicima"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ideju povratka Kosova u sastav Srbije vidi kao nemoguću istorijsku reviziju.

– Kosovo je nezavisno. To ne govorim sa lakoćom jer znam koliko bi meni bilo teško da prihvatim realnost kada bi govorili da se Crna Gora mora odreći dijela svoje teritorije. Ali znam i sve okolnosti koje su dovele do odluke međunarodne zajednice da prizna nezavisnost Kosova – istakao je Đukanović na panel diskusiji „Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu: Izazovi miru i stabilnosti u svjetlu regionalne i globalne krize“, koju organizuje Evropski pokret.

Kako je kazao, 1999. godine je bio pokušaj genocida na prostoru bivše Jugoslavije.

– Ko to ne zna možda ima pravo na zabludu. Oni koji znaju nemaju pravo da manipulišu i da nam sugerišu da taj dio činjenica zaboravimo, taj događaj je doveo do NATO intervencije. Kada uđete u rat i izgubite ga onda nema druge nego da se pomirite da gubicima. Tadašnja nerazumna politika Srbije je dovela do ulaska u rat, gubitka i nezavisnosti Kosova. Prema tome svaki pokušaj povratka unatrag ne vodi ničemu – istakao je Đukanović.

Rekao je da Srbiju ne doživljava kao protivnika i da ne ugrožava njihove interese, ali da vrlo svjesno ugrožava velikosrpske interese.

U Crnoj Gori imamo, dodao je, izvršnu vlast, koja je “prije sklona da slijedi velikosrpske i ruske interese nego evropske”.

“Propustili smo da vidimo, i mi i EU, da je Srpska pravoslavna crkva najopakiji mehanizam na ovom prostoru”, poručio je on.

Kazao je i “poštujemo međunarodne partnere, ali dominantna odgovornost je na nama”.

“Volio bih da nemamo asistiranja koja u osnovi imaju politički inženjering. Moramo da odlučimo hoće li naša budućnost biti evropska ili antievropska”, istakao je Đukanović.

(Pobjeda/Antena M)