Skip to main content

Debakl Dodikovih pristalica: Završen protest na entitetskoj liniji, prijetnje novim okupljanjem

Jugoslavija 01. sep 2023.
2 min čitanja

SAD: Blokade puteva između entiteta provokativne i štetne; Šmit: jeftina manipulacija građanima

Završeno je okupljanje na četiri lokacije na entitetskoj liniji u bh. entitetu RS – u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju.

Protest je trajao oko pola sata, a saobraćaj na ovim lokacijama je bio blokiran.

Iako je najavljivano da će na skup podrške predsjedniku bh. entiteta RS doći 8.000 građana, na protestima u Istočnom Sarajevu taj broj je iznosio svega nekoliko stotina. U Nevesinju i Loparama ih je bilo još manje, dok je skup u Doboju bio najbrojniji, sa više od 1.000 građana.

Protesti su organizovani nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Na skup podrške u Doboju došla je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, te još nekoliko funkcionera SNSD-a.

Upravo je Cvijanović zaprijetila da je ovo “samo početak” te da ih sutra može biti 50.000.

U Istočno Sarajevo su došli Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer entiteta RS te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ambasada SAD u BiH: Blokade puteva između entiteta provokativne i štetne

Pravo na mirno okupljanje i protest su osnovna obilježja svake demokratije, naveli su 1. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), komentarišući proteste pristalica Milorada Dodika pod nazivom „Granica postoji“.

„Međutim, svaki pokušaj demonstranata da zatvore puteve i blokiraju saobraćaj između Federacije BiH i Republike Srpske je provokativan i štetan po javne interese“ dodali su iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade su pozvali sve strane na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ocijenio je da su protesti podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku na administrativnoj liniji dva bh. entiteta „jeftina manipulacija“ građanima.

Tužilaštvo BiH je protiv predsjednika RS Milorada Dodika podiglo opužnicu za krivično djelo „nepoštovanja odluka OHR-a“.

Ova optužnica je uslijedila nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen Ukaz predsjednika RS-a, u kojem piše da se odluke OHR-a više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u RS-u.

Ukazom je navedeno i da se u RS-u više neće primjenjivati ni odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio je oba antidejtonska zakona koje je 27. juna usvojila Narodna skupština RS-a.

Ovim zakonima je propisano da se u Službenom glasniku RS-a neće više objavljivati odluke OHR-a i Ustavnog suda BiH, a time ni poštivati.

Schmidt je zbog poteza Skupštine RS tada posegao i za takozvanim Bonskim ovlastima i izmijenio Krivični zakon BiH. Izmjenama je propisano da će se bilo kakve radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Uprkos tome, Dodik je 9. jula potpisao sporni Ukaz nakon čega je Tužilaštvo BiH podigno optužnicu.

Tzv. Bonske ovlasti uključuju pravo OHR-a da donosi ili mijenja zakone, direktive, smjenjuje dužnosnike, nameće sankcije, osporava odluke institucija, mijenja sve ustave osim državnog kao i da uspostavlja i gasi institucije.

(Radio Sarajevo/RSE, foto: RSE)