Skip to main content

Ćulibrk: Ćinjenica je da će se sve gore živeti, plate će rasti u javnom sektoru

Info 14. јун 2022.
< 1 min čitanja
Autonomija

Potrošačke cene su, prema zvaničnoj statistici, u maju ove godine u odnosu maj prošle godine povećane u proseku za 10,4 odsto. Uz „dobrodošlicu u dvocifrenu inflaciju“, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk je za N1 rekao da je činjenica da će građani živeti sve lošije, dok povećnju zarada mogu da se nadaju zaposleni u javnom sektoru.

Ćulibrk je podsetio da vlast obećava dalji rast plata i penzija, ali je ukazao na to da su cene u prethodnih 12 meseci porasle za 10,6 odsto, dok je prosečna penzija uvećana za 5,5 odsto.

„Dakle, ovom trenutku su prosečna primanja penzionera realno manja za pet odsto“, istakao je on.

Kada je reč o platama, Ćulibrk je podsetio da većina privrednika strahuje od recesije, da je Svetska banka smanjila progonzu globalnog privrednog rasta, i da će izvesno „največi ceh platiti najsiromašniji“.

Objasnio je da će doći do daljeg rasta kamatnih stopa, zbog čega će Srbija morati da izdvaja više novca za servisiranje ionako velikih dugova.

„Tako da para neće biti za druge potrebe, ne znam kako će se sve ovo završiti. Činjenica je da će ljudi sve gore živeti“, ocenio je Ćulibrk.

Podsetio je, međutim, da unazad pet godina, plate u javnom sektoru u Srbiji rastu brže nego BDP.

Stoga očekuje da će plate u javnom sektoru ponovo porasti, pogotovo ako bude prevremenih izbora u Beogradu.

(N1)