Skip to main content

Crnogorska dijaspora na meti pokušaja zastrašivanja uoči drugog kruga predsedničkih izbora

Jugoslavija 28. mar 2023.
2 min čitanja

Štab Jakova Milatovića širi nacionalizam u strahu od poraza na izborima

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo je dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje kojim se osoblje u ambasadama i konzulatima upozorava, pod „pretnjom sankcija“, da se „ne uključuju u političku kampanju“ i ne izlaze u susret eventualnim zahtevima pripadnika crnogorske dijaspore oko pomoći pri dolasku u Crnu Goru pred drugi krug predsedničkih izbora 2. aprila, objavili su pojedini podgorički mediji.

Dopis je, kako su naveli, poslat u petak, 24. marta.

U susret drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila, crnogorska dijaspora na meti je pokušaja zastrašivanja i pretnji koje im se prethodnih dana upućuju putem društvenih mreža.

Demokratska partija socijalista pozvala je Upravu policije da procesuira pretnje.

Deo državljana Crne Gore koji živi u inostranstvu, a ima pravo glasa, najavio je dolazak na izbore, što je izazvalo reakciju podržavalaca Jakova Milatovića zbog uverenja da je dijaspora naklonjena Milu Đukanoviću.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arben Jakupi ocenio je pre tri dana da poziv dijaspori da glasa na predsedničkim izborima predstavlja zloupotrebu.

Potom je iz nevladine organizacije Alternativa Crna Gora poručeno da će „spremno dočekati“ sve one koji vanrednim letovima dolaze iz dijaspore kako bi glasali i angažovati nadležne državne organe da provere ko od „pridošlica iz inostranstva“ ima dvojna državljanstva i da će pokrenuti proceduru protiv svakoga u cilju poštovanja zakona i oduzimanja jednog od ilegalno stečenih državljanstava.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić je za Radio Slobodna Evropa kazala da je iznenađena i zaprepaštena lakoćom sa kojom se javno izjavljuje ‘ko-su-oni’ da se „nama“ mešaju u život i da se pitaju kako ćemo „mi da živimo“.

Ona konstatuje da ti komentari sadrže nacionalizam i islamofobiju.

Pojedina crnogorska udruženja su reagovala i pozvala iseljenike da u Crnu Goru dođu u što većem broju i 2. aprila glasaju za predsedničkog kandidata Mila Đukanovića.

Potpredsednica DPS-a, bivša ministarka nauke Sanja Damjanović pozvala je juče dijasporu da stane uz evropsku Crnu Goru i podrži njenu budućnost.

Izbornim zakonom Crne Gore nije predviđena mogućnost da dijaspora glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zbog čega mora da dođe u matičnu zemlju kako bi glasala.

Prema procenama Uprave za dijasporu, oko 150.000 iseljenika ima pravo glasa u Crnoj Gori.

U biračkom spisku je upisano oko 530.000 glasača.

(Beta)