Skip to main content

Centar za nenasilnu akciju: Ulica u Vlasotincu da ponese ime mirovnog aktiviste

Autonomija 07. dec 2021.
2 min čitanja

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju (CNA) – Sarajevo/Beograd, sutra će u Vlasotincu organizovati polaganje cveća na grob Novice Kostića, ratnog vojnog invalida i dugogodišnjeg mirovnog aktiviste, preminulog u decembru 2020. godine, komemorativni skup, te pokrenuti inicijativu da se deo Ulice 1. oktobra u Vlasotincu preimenuje u Ulicu Novice Kostića.

Kako je saopšteno iz CNA, sutra će grupa od 30-ak učesnika ratova, bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Vojske Republike Srpske (VRS), Vojske Jugoslavije (VJ), Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) i mirovnih aktivistkinja/a, odati počast Novici Kostiću i tom prilikom predstavnicima Opštine Vlasotince predati zvaničnu inicijativu za promenu naziva ulice.

„Inicijativa se pokreće u znak sećanja na Novicu Kostića, a uz podršku porodice Kostić, pisanu saglasnost svih stanovnika Ulice 1. oktobar u kojoj je živeo, boračkih organizacija iz Vlasotinca, predstavnika Skupštine opštine Vlasotince, mirovnih aktivista/kinja i brojnih učesnika ratova na prostoru bivše Jugoslavije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske“ navodi se u saopštenju CNA.

Tim povodom će se organizovati polaganje cveća na grob Novice Kostića, kao i Komemorativni skup: Sećanje na Novicu Kostića, na kojem će učestvovati 30-ak učesnika ratova, nekadašnjih neprijatelja, koji su se posle ratnog iskustva angažovali na pomirenju i izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije, a sa kojima Centar za nenasilnu akciju sarađuje dugi niz godina, kao i mirovni aktivisti/kinje iz regiona.

CNA podseća da je Novica Kostić bio jedan od prvih ratnih veterana koji su prepoznali svoju odgovornost i ulogu u izgradnji mira i sa kojim je CNA sarađivao skoro dve decenije.

Rođen je u selu Dobrovišu, opština Vlasotince, 1960. godine. Učesnik je oružanih sukoba 1991. godine u Hrvatskoj, kao rezervista bivše JNA. Teško je ranjen 4. novembra 1991. godine, u Karlovcu, u Hrvatskoj, kada je iz zapaljenog tenka spašavao 19-godišnjeg vojnika JNA koji se u njemu nalazio.

Posle ranjavanja, ostao je trajni invalid, bez jedne noge, sa mnogo povreda i trajno narušenog zdravlja, zbog čega je imao niz operacija. Poslednja koju je morao da obavi bila je u leto 2019. godine. Bio je predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Vlasotincu, do svoje prerane smrti, 12. decembra 2020. godine.

(Autonomija)