Skip to main content

Borrell poručio da će Putin morati odgovarati za smrt Navaljnog

Planeta 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Rusija nije Putin i Putin nije Rusija"

Ruski predsjednik Vladimir Putin „morat će odgovorati“ za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je u ponedjeljak u Briselu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, nakon sastanka s udovicom Navaljnog.

„Izrazili smo najdublje saučešće EU Juliji Navaljnovoj. Vladimir Putin i njegov režim će morati odgovarati za smrt Alekseja Navaljnog“, rekao je Borrell poslije sastanka s udovicom, koja se i obratila na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Ali, „kao što je Julija rekla, Rusija nije Putin i Putin nije Rusija“, rekao je Borrell.

Ministri su ustali i dugo aplaudirali udovici protivnika Kremlja na kraju njenog kratkog govora, dodao je Borrell.

Prema diplomatskim izvorima, Julija Navaljna je ministrima potvrdila svoju posvećenost nastavku borbe protiv režima koji je doveo do smrti njenog muža.

„Aleksej Navaljni je bio heroj i umro je kao heroj“, rekla je ona i zatražila da EU u kaznenim mjerama više cilja na okruženje Vladimira Putina i „korumpirane oligarhe“ koji ga podržavaju.

Nekoliko ministara založilo se u ponedjeljak prije početka sastanka za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

Evropska unija je već uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi, ukupno 12, a sprema se usvojiti i 13. paket uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)