Skip to main content

Bajden zatražio od Rusije oslobađanje američkog novinara

Planeta 31. mar 2023.
< 1 min čitanja

Evanu Gerškoviču određen pritvor do 29. maja

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) zatražio je danas od Rusije da oslobodi američkog novinara Evana Gerškoviča, dok je list Vol strit džornal (The Wall Street Journal) za koji radi novinar, pozvao na proterivanje ruskog ambasadora i ruskih novinara u SAD.

„Pustite ga“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Gerškovič (31) izveštač sa ruskog govornog područja, poznat po svojoj temeljnosti, uhapšen je u Jekaterinburgu pod sumnjom za „špijunažu“.

„Proterivanje ruskog ambasadora iz SAD, kao i ruskih novinara koji ovde rade, bilo bi najmanje što bismo mogli da uradimo“, navodi se u uvodniku američkog lista i dodaje da je to „sračunata provokacija kako bi SAD bile u nepoželjnoj situaciji, a strani mediji koji još rade u Rusiji, zastrašeni“.

Kremlj je u četvrtak upozorio Vašington na bilo kakav oblik odmazde protiv ruskih medija koji rade u SAD posle hapšenja američkog novinara, koji je, prema Moskvi, uhvaćen „na delu“ dok je špijunirao.

Gerškovič je negirao optužbe protiv njega tokom saslušanja u moskovskom sudu, javili su ruski mediji i dodali da je američkom novinaru određen pritvor do 29. maja. Taj pritvor može da bude produžen do eventualnog suđenja.

(Beta, foto: Beta/AP)