Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Ustavni sud nije loto, Kristina Popa nije Suzana Mančić

Stav 26. jan 2023.
2 min čitanja

Poslanica Branka Bošnjak pojasnila je svoju ideju o kockarskom načinu na koji bi trebalo izabrati sudije Ustavnog suda.

Sudije, da pojednostavimo, treba izvući kao iz bubnja. Nešto nalik na ono kad se izvlače parovi za Ligu šampiona. U Ustavni sud će oni koje slučaj odabere.

Izvlačenje bi, po ideji koju je iznijela Bošnjak, trebala obaviti ambasadorka EU u Crnoj Gori, cijenjena Kristina Popa. To bi, u interpretaciji Bošnjak imalo, citiram, „jasnu proevropsku simboliku“.

Po meni, uzdati se u sreću uvijek ima jasnu simboliku: da sve je otišlo u kurac krasni. A to koliko se propalo nije ništa, koliko će se propasti nakon što sreća kaže svoje. Uzdati se u sreću znači dočekati nesreću. Ali to je, kako se veli, samo moje mišljenje…

Starije čitateljke i čitaoci sjetiće se u socijalističkoj Jugoslaviji popularne igre – loto. Nekakve su se kuglice vrtjele u nečemu nalik na transparentnu miješalicu za beton. Osoba koja je kuglice izvlačila, imenom Suzana Mančić, u Jugoslaviji je bila zvijezda.

Kao što su ljudi na društvenim mrežama skontali, Bošnjak Popu, po svemu sudeći, vidi kao apgrejdovanu Suzanu Mančić.

Pored svih ostalih primjedbi, za opisanu ideju bi se moglo reći i kako nije lišena nehotične mizoginije. Naime: mora li, uvijek i svuda, sva moguća izvlačenja u svim igrama za sreću obavljati žena?

Zašto to ne bi oposlio, recimo, generalni sekretar NATO? Ne bi li to imalo snažnu sjeveroatlantsku simboliku.

Ili da izvlačenje obavi Gabrijel Eskobar, čime bi Crna Gora sugerisala da je Amerika ipak najvažniji spoljnopolitički partner ove zemlje?

Napokon… zašto se tu zaustaviti? Zašto u ovoj zemlji sve ne bi bilo prepušteno sreći?

Kad zafali para u budžetu, u vrijeme ekonomske krize… Ne bi li tada najbolje bilo – ovim parafraziram ideju koju su svojevremeno iznijeli The Books of Knjige – na gomilu staviti sve pare, koliko ih u Crnoj Gori ima, pa dati u ruke premijeru. A nekako bi najzgodnije, najfilmskije, bilo da to bude Miki Spajić, jer to je uloga kao stvorena za njega. Pa onda Spajića poslati u Las Vegas, da tamo sve stavi na crno.

Što bi rekao kralj Elvis: Viva Las Vegas.

Evviva felice Montenegro.

(CdM, foto: Tone Stojko)