Skip to main content

ALEKSANDAR RADOMAN: Faktori mira na Balkanu

Stav 25. jan 2023.
2 min čitanja

"Koliki god bili pipci Vučićeve kleromafiokratije u Crnoj Gori, otpor neće ugasiti"

Gledam novo prenemaganje velikomučenika Vučića i pada mi na pamet jedan scenario. Vučić potpisuje francusko-njemački sporazum: bez obzira na to što destabilizuje tri države u regionu, za Zapad postaje faktor mira na Balkanu. Baš kao i Milošević u Dejtonu 1996. godine.

Srbija postaje lider integracija, zatvaraju se oči na autokratiju, gušenje nezavisnih medija i opozicije, ruske i kineske uticaje, rovarenje u komšiluku, Vučića tapšu po ramenu visoki zvaničnici SAD i EU… Za Miloševića je nakon 1996. ipak stigla 1999. godina, a za zapadne saveznike koji su dozvolili Vukovar i Srebrenicu, stigla je i okašnjela prilika da makar na Kosovu spriječe genocidne planove njihova „faktora mira“.

Vučić još uvijek nije ispalio ni metak, a u ratu kojim destabilizuje BiH, razara Crnu Goru i pokušava instalirati novu Republiku Srpsku na Kosovu njegova su produžena ruka razni lokalni dritani, a pokrovitelj, svjesno ili nesvjesno, SAD i EU.

Što se, u međuvremenu, zbiva s Crnom Gorom? Onom Crnom Gorom koja je do skoro slovila za lidera u regionu? E pa ona je „rak rana“, kako reče ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, i pride „pred institucionalnim kolapsom“, kako reče jedan od arhitekata tog kolapsa Gabrijel Eskobar.

Crna Gora je, dakle, žrtvovana kako bi se odobrovoljio novi „faktor mira“ na Balkanu. I nije nam zato kriv Vučić. A nijesu nam toliko krivi ni Vučićevi neskriveni fašisti iz DF-a što sprovode svoj politički program uništenja države Crne Gore. Oko toga su se odavno okupili. Nijesu nam vala toliko krivi ni Vučićevi kriptofašisti iz Demokrata i Evrope sad što kalauze onima prvima. Zato su i osnovani.

Kad vidite kolaps u kojem se Crna Gora danas nalazi i bezdan ka kojem srlja, samo se śetite Dritana Abazovića, Božene Jelušić, Suade Zoronjić, Miloša Konatara, Filipa Adžića, Ane Novaković… pažljivo boldujte ta imena i ne morate dalje tragati za uzrocima naše propasti. Taj karavan amoralnih koji nam i dalje maže oči krupnim „iskoracima u borbi protiv korupcije i kriminala“, e to vam je, drage moje drugarice i drugovi, rak rana ove rak rane od države.

To je družina koja je Crnu Goru umjesto u društvo EU gurnula na crne liste đe joj društvo prave Avganistan i Iran. Čak i kad odrade svoje prljave poslove i više nikome ne budu trebali, ta će izmećarska družina i tada nastaviti da se velja svojim krupnim iskoracima kojima su Crnu Goru gurnuli u glib grđi i od onoga devedesetih.

Možda Vučićevi i Putinovi kerberi mogu da kupe mnoge. Možda mogu mnoge da dovedu u zabunu i izmanipulišu. Ali koliki god bili pipci Vučićeve kleromafiokratije u Crnoj Gori, otpor neće ugasiti niti istrijebiti sve svjedoke sramne Dritanove, Boženine, Filipove, Miloševe, Suadine, Anine izdaje!

(Portal Analitika)