Skip to main content

Alanfordovski kabare: Spektakularni Miloš Lolić u Novom Sadu

Kultura 07. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Brod je dugo plovio, sada tone, situacija je dramatična, kuju se planovi, pacovi žele da pobegnu"

“Frank V”, predstava Slovenskog narodnog gledališča/Drame Maribor, u režiji proslavljenog srpskog reditelja Miloša Lolića, otvoriće takmičarski deo ovogodišnjeg, 50. INFANT festivala, u petak, 8. septembra, na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Slovenačka kritika kaže da je ovo Lolić koji se ne sme propustiti. Njegov ludi kabare, alanfordovskog humora je priča o veselim bankarima koji pljačkaju sami sebe i nas, izmišljajući i organizujući sopstvenu smrt. „Frank Peti“ se najavljuje kao prvo slovensko uprizorenje tragikomične muzičke satire, inspirisan je delom švajcarskog dramatičara Franka Direnmata.

Privatna banka, s mnogo godina tradicije, nalazi se na rubu bankrota. Brod je dugo plovio, sada tone, situacija je dramatična, kuju se planovi, pacovi žele da pobegnu. Cilj je da se sačuva goli život i pokradeni novac. U igri su ostali samo najsposobniji i najbeskrupolozniji. Nešto kao „Survivor“, u kojem ne može da se predvidi hoće li biti „blindside“ situacije, nakon koje se s vrha piramide pada u ponor. Nešto kao upoznavanje sveta, u kojem se živi na veresiju i likova, koji kao da uživaju u tome što osećaju strah za sopstveni život…

U ekipi izuzetnih glumaca, koje je u ovoj predstavi okupio Miloš Lolić, su: Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Blaž Dolenc, Julija Klavžar, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Liza Marijina, Davor Herga, Viktor Hrvatin Megič, Petja Labovič i Gorazd Žilavec.

(Autonomija, foto: Peter Giodani)