Skip to main content

Marton (LSV): Koalicija sa ratnim zločincima pogubna za vojvođanske Mađare

Vojvodina 14. окт 2024.
2 min čitanja

"Radikali i novoradikali žele da pumpaju svoje nacionalističke mišiće, jer je njihov nacionalni projekat doživeo debakl"

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton ocenio je danas da zbog najave uvođenja obaveznog vojnog roka u mađarskoj zajednici u Vojvodini vlada nelagoda, a u Savezu vojvođanskih Mađara strah od odlaska i ono malo mladih Mađara koji su ostali u Vojvodini.

“Pokušaj Balinta Pastora da ubedi Aleksandra Vučića u nekakve olakšice za Mađare, što je moguće samo uz kršenje Ustava i zakona, unapred je propao, jer se mladi Mađari u Vojvodini boje militarizacije društva”, rekao je Marton.

Dodao je da je takva politika u smrt odvela mnoge koji su učestvovali u bezumnim ratovima devedesetih godina.

“Vojvodina i svi njeni građani, pa i Mađari, unesrećeni su zbog sumanute politike nacionalizma koju su sprovodili i sprovode radikali.

Sa takvim politikama ne može biti razumnog dogovora i rešenja”, rekao je on.

Podsetio je da su Vojislav Šešelj i njegov učenik Aleksandar Vučić sada verni saveznici SVM, a da je partija Balinta Pastora u mnogim opštinama nastupila u savezu “sa partijom osuđenog ratnog zločinca Šešelja”. 

“Da, sa čovekom koji je Mađarima nudio sendviče 1992. godine da ne bi gladni bežali pred radikalskim hordama”, naveo je Marton.

Ocenio je da je zbog te i takve politike Mađara u Vojvodini danas jedva 180.000, iako ih je bilo više od 400.000, kao i da je to “sramotan rezultat” politike SVM.

“Taj pad će se nastaviti. Radikali i novoradikali žele da pumpaju svoje nacionalističke mišiće, jer je njihov nacionalni projekat doživeo debakl. Vojni rok dolazi kao kompenzacija za sve poraze”, zaključio je Marton.

Ocenio je da je najava uvođenja obaveznog vojnog roka “populistički potez desničarske vlasti, koji će samo isprazniti državnu kasu” i da je LSV-Vojvođani protiv takve odluke. 

Marton je u saopštenju ponovio da je LSV – Vojvođani protiv uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, ocenivši da Srbiji “ne trebaju tenkovi i rakete”, nego uređeno društvo, dobre škole i dobro plaćena radna mesta.

(Autonomija)