Skip to main content

APV: Dan obrazovanja umesto školske slave

Vojvodina 30. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Uvođenjem novog školskog praznika bile razrešene nedoumice i ustanovljene jasne smernice,u skladu sa usvojenim ciljevima vaspitanja i obrazovanja, koje bi važile za sve škole, za sve roditelje i učenike podjednako, bez diskriminacije i favorizacije bilo kog naroda, veroispovesti i kulture"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da 27. januar, kada se u Srbiji obeležava školska slava, programima posvećenim „doprinosu Save Nemanjića (Svetog Save) počecima školstva u Srbiji, ali i njegovom celokupnom životu i delu“ nije definisana zakonom kao školski praznik, već da se pominje samo u pravilnicima ministarstva prosvete.

Uprkos tome, obeležavanje školske slave smatra se obavezom svake škole, a nepisano je pravilo da manifestacija „mora biti praćena verskim obredima sveštenika Srpske pravoslavne crkve„, dodaju iz APV.

„Akcija progresivne Vojvodine smatra da školska slava treba da postane školski praznik, Dan obrazovanja, čija proslava bi bila predviđena i regulisana zakonom. Taj dan bi trebalo da bude posvećen unapređenju obrazovanja, jedne od najznačajnijih civilizacijskih tekovina čovečanstva, a njegova proslava svetovnog karaktera, kako bismo istakli dostignuća ne samo Save Nemanjića, već i Dositeja Obradovića i drugih prosvetitelja u našoj zemlji i svetu“, navode iz te partije.

Podsećaju i da način proslave Svetog Save u školama u Srbiji, „iz godine u godinu, uzrokuje različite kontraverzne situacije“.

„Brojne su primedbe roditelja i zaposlenih koji smatraju da je sadašnji način obeležavanja diskriminacija svih koji nisu pravoslavni vernici, kao i učenika koji ne pohađaju versku nastavu i zbog toga ne mogu da učestvuju u programu“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da bi uvođenjem novog školskog praznika bile razrešene nedoumice i ustanovljene jasne smernice, „u skladu sa usvojenim ciljevima vaspitanja i obrazovanja“, koje bi važile za sve škole, za sve roditelje i učenike podjednako, „bez diskriminacije i favorizacije bilo kog naroda, veroispovesti i kulture“.

(Autonomija)