Skip to main content

Ankete: Harris gubi prednost u odnosu na Trumpa

Planeta 14. окт 2024.
2 min čitanja

“Ankete pokazuju da je, manje od mjesec dana od američkih predsjedničkih izbora, u toku ‘mrtva utrka’ demokratske kandidatkinje i republikanskog kandidata”

Manje od mjesec dana od američkih predsjedničkih izbora, Kamala Harris gubi prednost u odnosu na Donalda Trumpa, pokazuje niz anketa.

Prednost Harris se smanjuje ili potpuno nestaje kako utrka za Bijelu kuću ulazi u završnu fazu, pokazuju rezultati tri ankete koji su objavljeni u nedjelju.

U posljednjoj anketi NBC Newa, demokratska kandidatkinja i republikanski kandidant izjednačeni su na nacionalnom nivou sa 48 posto, što je preokret u odnosu na anketu provedenu prošlog mjeseca, prema kojoj je Harris imala prednost od pet postotnih bodova.

U posljednjoj anketi koju je proveo ABC News/Ipsos, Harris među vjerovatnim biračima vodi sa 50 posto glasova naprema 48 posto za Trumpa. Demokratska kandidatkinja je u istoj anketi prošlog mjeseca vodila 52 naprema 46 posto.

Prema posljednjoj anketi koju je proveo CBS News/YouGov, Harris među vjerovatnim navijačima vodi sa 51 naprama 48 posto, u poređenju s četiri postotna boda prednosti prošlog mjeseca.

Prema najnovijim podacima, Harris ima 1,4 posto prednosti u zbiru glavnih anketa, što predstavlja pad u odnosu na subotu nakada je imala 2,2 posto boda prednosti.

“Mrtva utrka” za Bijelu kuću dolazi usred zabrinutosti demokrata da Harris ne uspijeva dobiti podršku Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca, dvije grupe koje mogu biti ključne u trci za mjesto predsjednika SAD-a.

Prema anketama koju su proveli The New York Times i koledž Siena, čiji su rezultati objavljeni u subotu i nedjelju, Harris je dobila podršku 78 posto tamnoputih i 56 posto latinoameričkih birača – što je znatno niži udio u odnosu na demokratske kandidate na izborima 2020. i 2016. godine.

Nastavak kampanja u ključnim državama

Bivši predsjednik Barack Obama je u četvrtak upozorio tamnopute građane da nisu pokazali dovoljno entuzijazma zbog kandidature Harris, kao što je bio slučaj tokom izbornih kampanja 2008. i 2012. godine.

“Imate različite razloge i izgovore, a ja imam problem s tim”, rekao je Obama u Pittsburghu, Pennsylvania, jednoj od sedam ključnih država za koje se očekuje da će odlučiti izbore.

“To me tjera na razmišljanje – sada se obraćam direktno muškarcima – jer vama, jednostavno, nije bliska ideja da imate ženu za predsjednika pa smišljate razloge da je ne podržite”, dodao je.

Harris i Trump su u nedjelju nastavili svoje kampanje u ključnim državima, održavajući skupove u Sjevernoj Karolini, odnosno Arizoni.

Na predizbornom skupu u Greenvilleu, u Sjevernoj Karolini, Harris je optužila Trumpa za širenje dezinformacija o odgovoru vlade na nedavne uragane.

“Problem je što on otežava ljudima da dobiju informacije koje mogu spasiti živote”, rekala je Harris.

Trump je u međuvremenu iskoristio skup u Prescott Valleyju u Arizoni kako bi pozvao na zapošljavanje 10.000 dodatnih agenata granične patrole.

(Al Jazeera, foto: Beta-AP)