Skip to main content

Nedeljkov (Crta): Od 26 preporuka ODIHR Srbiji od poslednjih izbora do danas ispunjeno – nula!

Info 17. окт 2023.
2 min čitanja

"Spiskovi korisnika usluga centara za socijalni rad se zloupotrebljavaju od strane političkih stranaka"

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov izjavio je danas da je nakon poslednjih izbora 2022, Kancelarija za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) uputila Srbiji 26 preporuka za unapređenje izbornog procesa, među kojima devet prioritetnih, od kojih je u potpunosti „ispunjeno nula“.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da je svega jedna prioritetna preporuka nakon poslednjih izbora „ispunjena delimično“, i to ona koja se tiče obuke članova biračkih odbora.

Prema njegovim rečima, Crta je nakon poslednjih izbora podnela 15 prijava Regulatornom telu za elektronske medije (REM), „zbog različitih oblika govora mržnje“, a da do danas „nisu dobili nijedan odgovor“.

„Od 2016. godine svedoci smo regresije u svim parametrima koji prethode izbornom danu. Najveći problem je ono što se događa pred sam izborni dan, pritisci, ucene, kupovina glasova, jedna su od svojstava našeg predizbornog života“, rekao je Nedeljkov.

On je podsetio da preko pola miliona građana u Srbiji živi ispod granice siromaštva, i da su na mestu gde očekuju tu zaštitu – u centrima za socijalni rad, „izloženi različitim pritiscima i ucenama“.

„Pritisak na birače da glasaju ili ne glasaju jeste krivično delo“, kazao je Nedeljkov.

Istakao je da se održavanje prevremenih izbora najavljuje za 17. decembar, a da se još ne zna u kojim lokalnim samoupravama će biti održani i da se spekuliše brojevima od 46 do 80.

Govoreći o stanju u medijima, Nedeljkov je rekao da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom 63 odsto vremena bio sagovornik samo jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o političkim pritiscima u centrima za socijalni rad, povodom predstojećih izbora, istraživačica Crte Marija Stefanović je kazala da su različitim oblicima pritisaka izloženi korisnici usluga socijalne pomoći, i naročito romske populacije.

Stefanović je kazala da je Crta prošle godine dobila informaciju da se spiskovi korisnika usluga centara za socijalni rad „zloupotrebljavaju od strane političkih stranaka“, i da su neke osobe bile ucenjene da neće dobiti socijalnu pomoć ako ne podrže tu stranku.

Profesor Pravnog fakulteta Univerzoiteta u Beogradu Danilo Vuković, koji je učestvovao u istraživanju Crte o političkim pritiscima u centrima za socijalni rad povodom predstojećih izbora, je ocenio da se to dešava tako što „partijske mreže“ ulaze u institucije i zarobljavaju ih.

(Beta)