Skip to main content

TAMARA KALITERNA: Srbija na istoku – Koreja na zapadu

Autonomija 02. јан 2012.
4 min čitanja

„Svečano objavljujemo da budalasti političari širom sveta, uključujući marionetske grupe u Južnoj Koreji ne treba da očekuju da će se promeniti politika Severne Koreje“, čestitao je Novu godinu podmlađeni državni vrh iz Pjongjanga. U Beogradu su se vrhovi lecnuli, osvrnuli oko sebe, na koga li je to Pjongjang mislio. Vuk je Jeremić samozadovoljan protumačio da Severna Koreja valjda neće, kao Južna Koreja, priznati južnu srpsku pokrajinu.

„Sve dok je u Srbiji budala, ja ne moram da brinem za svoju političku karijeru“, govorio je u prošlom veku Vojislav Šešelj. Imao je apsolutno poverenje u procene Severne Koreje pa je od njenog Kim Džong Ila, koji se upravo upokojio u Gospodu, u martu 2011. tražio i garancije za privremeno oslobađanje, a ne od „izdajničkog beogradskog režima“.

Zahvaljujući budalastima, uprkos stranačkom puču Toma-Vučić bez „Perišić“, Šešeljeva stranka je i dalje parlamentarna. Predsednik stranke je tokom zasluženog odmora u haškom smiraju od 2003. izgubio tačno onoliko kilograma koliki je broj radikalnih poslanika koji su pobegli naprednima.

Marionete – lutke u ljudskom obličju su u Srbiji prepoznali Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno-demokratska partija (LDP) dok je bila koalicioni partner LSV: „Marionetska vlada Koštunice, Nikolića i ostalih ruskih satelita bi od Srbije napravila marionetu ruske oligarhije“, kaže krajem decembra Čanak, a LDP je svojedobno saopštavala da je „Vlada Srbije marioneta krupnog kapitala i nekih tajkuna“.

Ko sova

Ima neka tajna veza između Koreje i Srbije. Kada je u Pjongjangu počela višednevna ceremonija sahrane polidecenijskog korejskog lidera Kim Džong Ila, svet je zblanut opisom golubice koja krilom čisti sneg sa statue umrlog i sove koja od njegove smrti 17. decembra žalosno huči, pa sleće na katafalk. Od ptičje zoologije počinje sličnost koreanskih mrtvih sa živim vođama u Srbiji: „Čim je stupio na dužnost predsednika SRJ dr Vojislav Koštunica je dobio nove susede na jednom boru prekoputa kabineta… U vrlo skromno nameštenom predsednikovom kabinetu prišao je prozoru (Koštunica, opaska T. K.) i otvorio ga. Na visokom boru, ispod samog prozora kabineta, u krošnji se šćućurilo nekoliko sova. ’Došle su ovamo maltene kad sam se i ja uselio u ovaj kabinet – kaže predsednik Koštunica. – I neće da odu. Valjda im se tu, ne znam zbog čega, svidelo. A meni ne smetaju’“, obavestio se novinar magazina Ilustrovana politika. Bez obzira ko zauzme vlast, u decembru, a ne u oktobru, kada je Koštunica zaposeo tuđi kabinet, iz južnog Banata godinama sove preleću Dunav i naleću na tablu sa natpisom Park prijateljstva. Tu zastanu i verujući da je istina ono što piše na tabli sa stabala parka zure u kabinet.

Ne skidaju svoju ptičju maskirnu uniformu, pa lakoverno spavaju danju. Ljudi su dnevne, a sove noćne ptice. Ako svako obavlja svoj posao u svoje radno vreme, a ne rovari po kancelariji u sitne sate, državnik i noćno čudovište, vesnik smrti, poslanik loše sreće, simbol razaranja, naveštaj mračne sile u afričkim plemenima, arapskoj mitologiji, kod Acteka, Rimljana, u Meksiku, kod Shakespearea ne mogu da se sretnu na javi. Evropljani su „sovu koja se smeje“ istrebili 1900.

Koštunica je nakon polaganja predsedničke zakletve obećao „da će zajednicu Srbije i Crne Gore, našu lepu i veliku SRJ učiniti čvršćom nego ikad, a Kosovo staviti jos više pod naš suverenitet“. Sove su dalekovide, ali ono što je par santimetara pred njima ne vide. Dok je Koštunica to govorio Kosovo je već godinu dana punim jedrima uplovljavalo u nezavisnost, a Crna Gora je isplovljavala iz zajednice. „Kosova“ se na albanskom kaže Kosovo.

Kabinetski kontinuitet

Naklonost Koštuničinoj maskoti isključuje simpatije za druga živa bića. Sova lovi druge ptice i ribe. Dok se gnezdi, porodica sova pojede više od 3.000 miševa i zečeva. A gnezde se tako što se uvaljuju u tuđi ili napušteni minuli rad. Koštunica je radio u kabinetu u kome je delovao Dobrica Ćosić. To je bivši kabinet Aleksandra Rankovića. Tadić i Milošević su preferirali takođe predsednički, ali Titov kabinet.

Da je sova glasilo loših vesti uverili su se i u Sloveniji. U septembru su se vinom omamljeni pripadnici slovenačke obaveštajne službe Sova fotografisali na izletu sa kapama sa petokrakom i zapečatili špijunske karijere. Aferu je otkrio portal cae-udba.net, koji je za razotkrivanje „komunističkih zločina“, tako dragih Ćosiću i Koštunici.

Osim krilate empatije i diplomatskih odnosa Severna Koreja i Srbija imaju i zajedničko iskustvo pod sankcijama UN. U Srbiji postoji Asocijacija prijatelja Severne Koreje. Severna Koreja je na severu Korejskog poluostrva. Srbija je na severu Balkanskog poluostrva. Koreanska demilitarizovana zona deli nekada jedinstvenu državu na dve, kao što Kopnena zona bezbednosti deli nekada jedinstvenu državu Srbiju od države Kosovo. Razlika je tome što je azijska bufer zona kraća za oko 132, a za kilometar uža. U Koreji poljoprivreda zapošljava 37 odsto radne snage i stvara 23, 3 odsto GDP-a. U Srbiji 30 odsto zaposlenih u poljoprivredi stvara 12,7 odsto GDP-a.

Što je za Srbiju Rusija, to je za Koreju Kina. Što je za Koreju Rusija, to je za Srbiju Kina. Severna Koreja je deo „osovine zla“ i „leglo tiranije“, a Srbija po potrebi „balkanski kasapin“ i „balkanski tigar“. Koreja ima svoje nuklearno oružje, a Srbija tvrdi da je tuđe – Teslino tajno oružje – njeno. Dve zemlje Imaju sličnu kontinentalnu klimu i četiri godišnja doba. Kad zaduva iz Sibira ili sa Karpata svejedno, greju se pod zastavom ofarbanom u istovetne tri boje. U Koreji je šef države predsednik vladajuće stranke i predsednik Komisije za nacionalnu odbranu. Tadić je sve to i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost.

Severna Koreja je etnički i lingvistički jedna od najhomogenijih na svetu. U Srbiji Srbi čine 83 odsto stanovnika, a još više građana Srbije govori srpskim jezikom.

Iako je sluh u svih sova, kažu ornitolozi, veoma razvijen, srpski je specijalitet „srpska dugouha sova“. Osim ove, Srbija ima još četiri vrste sova koje ne treba mešati sa gaćastim kukumavkama.

(Autonomija)